Door Hilde
Oh. Mijn. Hemel! Dit is echt een goddelijke taart!
De taart ziet er lekker rustiek uit in een ovenschaal en met de Oreo kruimels als bovenlaag. Het feit dat je vervolgens met een lepel een dikke schep van de taart op je bordje kan lepelen geeft ook een heerlijk warm en comfy gevoel.
De bodem is gemaak van blokjes chocoladecake waar stukjes Oreo in mee zijn gebakken, dat alleen al is een feest op zich. Daar bovenop ligt een fluweelzachte mousse van witte chocolade met, voor de fruitige bite, kleine stukjes aardbei. Het geheel is afgewerkt met krokante stukjes Oreo.
En als je hier je eerste hap van neemt….! Oeh, zo fantastisch!!
Ik liep al een paar weken met het idee van deze taart rond, maar wilde het juiste moment afwachten om de taart te maken. Ik bedoel, waar moet je tijdens het sociale distancing heen met al die taart! Maar de verjaardag van mijn man afgelopen weekend was perfect voor deze taart. De (schoon)familie kon allemaal meegenieten van dit pareltje.
Ik wilde het recept natuurlijk zo snel mogelijk delen en ik kan jullie allemaal aanraden zo snel mogelijk hiermee aan de slag te gaan! Eet smakelijk alvast!
Ingrediënten
Cake:
- 150 gram boter
- 150 gram suiker
- 110 gram bloem
- 40 gram cacaopoeder
- 3 eieren
- 1 theelepel bakpoeder
- Snufje zout
- 100 gram Oreo’s
Mousse:
- 400 ml slagroom
- 200 gram witte chocolade
- 200 gram aardbeien
Topping:
- 200 gram Oreo’s
- Een paar aardbeien
Extra nodig:
- Ovenschaal of taartschaal (24 cm doorsnee, inhoud +/- 1,5 liter)
- Springvorm rond (18 of 20 cm) of vierkant (19X19)*
- Handmixer
*Het formaat van de cakevorm komt niet heel precies, de cake zal wat minder hoog zijn en misschien iets korter in de oven moeten bij een iets grotere vorm. Aangezien de cake later in blokjes wordt gesneden maakt dat niet zoveel uit.
Bereidingswijze:
Cake:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van een bakvorm met bakpapier en vet de randen in met boter.
Mix de boter met de suiker luchtig, mix stuk voor stuk de eieren erdoor. Meng de droge ingrediënten met elkaar, zeef dit bij het botermengsel en meng het met een spatel door. Hak de Oreo’s in kleine stukjes en spatel dit door het beslag. Verdeel het beslag over het bakblik en bak de cake in ongeveer 40-50 minuten gaar, hou goed in de gaten dat de bovenkant niet te donker wordt.
Laat de cake op een rooster helemaal afkoelen. Snij de randen van de cake en snij de rest van cake in kleine blokjes. Verdeel de blokjes over de bodem van de taartschaal en druk een beetje aan.
Mousse:
Maak de aardbeien schoon, verwijder de groene kroontjes en snij ze in kleine stukjes. Smelt de chocolade (in stukjes) samen met 75 ml slagroom au bain-marie, doe dit op een laag vuur om de chocolade heel geleidelijk te laten smelten. Laat 10 minuten afkoelen, roer af en toe door.
Klop de rest van de slagroom luchtig, tot yoghurtdikte. Doe een dikke schep bij de chocolade en meng dit. Doe de rest van de slagroom erbij en spatel alles voorzichtig door elkaar, maar zorg ervoor dat het luchtig blijft. Spatel tot slot de stukjes aardbei erdoor en giet de mousse in de taartschaal op de cakeblokjes. Laat een hele nacht in de koelkast stevig worden.
Topping:
Hak 150 gram Oreo’s in kleine stukjes en verdeel deze gelijkmatig over de mousse. Snij de resterende koekjes doormidden en verdeel de helften over de taart. Versier tot slot met een paar hele aardbeien.
Een gedachte over “Oreo scheptaart”