Carrot Caramel Cake

Door Hilde

 

Een bodem van wortelcake met koffie, een laag luchtige mousse van dulce de leche en een laag krokante, zoete pecannoten met een vleugje kaneel… Het klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar deze heerlijke smaken complimenteren elkaar en vormen samen een fantastisch geheel. En daarnaast ziet de taart er ook nog eens super feestelijk uit! De koffie en kaneel die in de smeuïge bodem zit en terugkomt in de knapperige nootjes bovenop zorgen ervoor dat deze taart helemaal in dit seizoen past. Dus ben je binnenkort jarig, geef je een feestje of wil je iets moois op tafel zetten met kerst? Dan is de taart die je moet maken!

Voor de mousse heb je een blikje dulce de leche nodig, hoe je dat zelf kunt maken lees je hier op de site en kun je het beste al een paar dagen van tevoren maken! Houdt er ook rekening mee dat de mousse een nacht moet opstijven, ideaal dus dat de taart al praktisch klaar is op de dag dat je visite komt ;).

Ingrediënten:

Wortelcake:

  • 3 eieren
  • 170 gram kristalsuiker
  • 170 ml zonnebloemolie
  • 1 zakje oploskoffie espresso
  • 170 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout
  • 120 gram geraspte wortel

Dulce de Leche Mousse:

Gekarameliseerde pecannoten:

  • 100 gram pecannoten
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel honing
  • klein snufje kaneel

Extra nodig:

  • Ronde bakblik 24 cm
  • Plastic stroken

Bereidingswijze:

Wortelcake:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem van een ronde bakblik (24 cm) met bakpapier en vet de randen goed in.
Doe de eieren, suiker, olie en koffie in een kom en mix het goed door tot alle suiker is opgenomen. Meng het bakmeel, bakpoeder, kaneel en zout in een aparte kom en zeef dit bij het eiermengsel. Mix het kort door tot het geheel een glad beslag vormt. Spatel de geraspte wortel door het beslag en giet het in de bakvorm. Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 50 minuten gaar. Laat de cake op een rooster helemaal afkoelen.

     

Plaats de cake op een bord, zet de ring van het bakblik er weer omheen en zet er stroken stevig plastic tussen (Hiervoor gebruik ik insteekhoezen die ik in brede stroken heb geknipt).

[Tip: Omdat de cake tijdens het afkoelen iets is gekrompen heb ik ook in repen geknipt kartonpapier tussen de ring en het plastic gestoken, om ervoor te zorgen dat de cake strak tegen het plastic gedrukt wordt en de mousse niet langs de cake naar beneden loopt (zie foto’s verder naar onder.]

Dulce de Leche Mousse:

Week de gelatineblaadjes 10 minuten in koud water. Klop de slagroom stijf. Mix de dulce de leche met een handmixer even goed los in een kom tot een soepele crème.
Verwarm een pannetje op een laag vuurtje, knijp de gelatineblaadje iets uit en laat ze met een beetje aanhangend water smelten in de pan. De blaadjes zullen heel snel gesmolten zijn, doe dan direct de pan uit zodat het niet gaat koken! Laat de gelatine een minuutje afkoelen en giet het al mixend bij de dulce de leche en mix nog even kort door zodat alle gelatine goed opgenomen wordt.
Schep een derde van de slagroom bij de dulce de leche en spatel het door elkaar (familie maken). Spatel daarna voorzichtig de rest van de slagroom door het mengsel. Doe dit met lange halen door het mengsel als het ware te vouwen, om zo veel mogelijk luchtigheid te behouden. Giet de mousse bovenop de wortelcake, strijk de bovenkant mooi plat. Laat de taart een nacht opstijven in de koelkast.

     

Gekarameliseerde pecannoten:

Rooster de pecannoten kort in een hete pan. Schep de boter erbij en roer door tot de boter gesmolten is. Doe de honing en kaneel erbij en laat de honing al roerend smelten. Schep de de noten uit de pan als ze allemaal bedekt zijn met een mooi suikerlaagje. Spreid ze goed uit zodat ze niet aan elkaar gaan plakken en laat ze helemaal afkoelen.

Afwerking:

Verwijder de ring, het papier en plastic van de taart. Verdeel de pecannoten in een mooie cirkel rond de buitenrand bovenop de taart. Bewaar de taart tot serveren in de koelkast.

 

 

 

 

 

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!

 

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:


Deel dit recept:

Een gedachte over “Carrot Caramel Cake

Geef een reactie