Koffie & Likeur-taart

Door Hilde

Een taart maken met een mirror glaze stond al langere tijd op mijn verlanglijstje en daar ben ik nu eindelijk mee aan de slag gegaan. Een spiegelglazuur is een speciale techniek om taarten op een mooie manier mee af te werken. Vaak wordt dit gebruikt voor bijvoorbeeld moussetaarten, maar kan ook als afwerking over botercrème gebruikt worden. Ik had al langer een idee over een koffietaart met likeur en beide ideeën heb ik nu mooi met elkaar kunnen combineren.

Het resultaat is echt een prachtige taart geworden (zowel van binnen als van buiten), die ook echt fantastisch smaakt! Het is een koffiecake, gevuld met een botercrème met likeur en een espresso chocolade spiegelglazuur. Voor de likeur heb ik gekozen voor Hollands Genoegen, een likeur op basis van koffie, pepermunt en chocolade; wat mij betreft perfect voor deze taart, maar je kan deze natuurlijk vervangen voor een andere likeur naar eigen smaak.

Ingrediënten:

Koffiecake:

  • 300 gram boter
  • 300 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 6 eieren
  • 300 gram zelfrijzend bakmee
  • 2 zakjes espresso oploskoffie
  • Snufje zout

Likeur-botercrème:

  • 400 gram boter
  • 550 gram poedersuiker
  • 60 ml koffielikeur

Espresso Mirror Glaze:

  • 115 gram gecondenseerde melk
  • 170 gram kristalsuiker
  • 115 ml water
  • 200 gram pure chocolade
  • 8 blaadjes gelatine
  • 1 zakje espresso oploskoffie
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • Mokka koffieboontjes

Extra nodig:

  • Mixer
  • Bakblik 18 cm (3x)
  • Staafmixer
  • Keukenthermometer
  • Zeef

Bereidingswijze:

Cake:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van de bakblikken met bakpapier en vet de randen goed in met boter.

Klop de boter met de suiker luchtig en klop stuk voor stuk de eieren erdoor. Los de espresso op in twee eetlepels heet water en voeg dit samen met het zout bij het beslag. Mix tot slot het bakmeel erdoor tot het een glad en smeuïg beslag is.

Verdeel het beslag over de 3 bakblikken en bak de cakes in ongeveer 40-50 minuten gaar. Laat een paar minuten afkoelen in het blik en zet de cakes daarna op een rooster op helemaal af te koelen.

Botercrème:

Klop de boter luchtig. Voeg de poedersuiker in 4 delen toe en klop op hoge stand 5 minuten door. Giet de likeur erbij en klop nog een keer 5 minuten stevig door tot alles goed is opgenomen en de crème mooi luchtig is.

Snij eventueel een plakje van de bovenkanten van de cakes als ze niet helemaal mooi plat zijn. Bestrijk een van de cakes met botercrème, plaats een tweede cake hierop en bestrijk deze ook met de crème. Druk de derde cake hier bovenop en bestrijk de hele boven- en buitenkant van de cakes met de resterende crème. Probeer de crème zo strak en egaal mogelijk af te strijken. Plaats de cake minimaal een uur in de vriezer.

Mirror Glaze:

Laat de gelatine minimaal 10 minuten weken in koud water. Hak de chocolade in kleine stukje en doe in een kom. Breng de gecondenseerde melk met de suiker, het water, de oploskoffie en cacaopoeder al roerend op een laag vuurtje aan de kook. Haal de pan van het vuur, knijp de gelatine goed uit en roer dit door het warme mengsel. Giet het geheel over de chocoladebrokjes en laat 5 minuten staan. Mix alles glad met een staafmixer en giet de glazuur door een zeef (Hou de staafmixer stil in de kom, om te voorkomen dat er teveel luchtbelletjes in de glazuur ontstaan). Je kan de glazuur gebruiken als het tussen de 32 en 35 graden is. Controleer daarom de temperatuur met een keukenthermometer. Is de glazuur nog te warm, roer het dan af en toe door en wacht tot het de juiste temperatuur heeft bereikt.

Haal de cake uit de vriezer en plaats deze op een rooster en plaats het rooster in een bak of op een bakplaat waarin de glazuur kan worden opgevangen. Giet de glazuur in een vloeiende beweging over de cake en laat het over de hele oppervlakte en zijkanten uitlopen. Laat het overtollige glazuur er aan de onderkant afdruppen en strijk met een mes langs de randen om de druppen en sliertjes te verwijderen.

Vermaal de koffieboontjes in de keukenmachine tot grove korrels en druk deze langs de onderrand van de taart. Laat de glazuur ongeveer 15 minuten uitharden, versier de taart naar wens, plaats voorzichtig op een bord en zet tot gebruik in de koelkast. (Als je de cake een hele nacht in de vriezer hebt gehad, moet de cake natuurlijk eerst volledig ontdooien voordat je hem kan aansnijden)

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

Deel dit recept:

Geef een reactie